Dette må du kunne for å klatre utendørs


Å klatre ute er en helt annen opplevelse enn å klatre inne på fulle sentere og varm plastikk. Norge er full av fine vegger å klatre på, fra snille nybegynnervennlige klipper til 1000 meter høye Trollveggen. Også finnes det heldigvis en del innimellom der.

Under følger noen tips til hva du må kunne.

Er du likevel usikker på om kommer deg ut på egenhånd har vi kurs i fjellklatring, eller mer omfattende to-måneders kurs i Oslo-området (både høst og vår). Vi har også turer, både i Norge og i utlandet. Vil du til Hellas, Spania, Lofoten eller Romsdalen bør du ta en kikk!

Kom deg ut! Her er Paula på en av de mange klippene rundt Oslo. Foto: Knut Bjørnebye

Kom deg ut! Her er Paula på en av de mange klippene rundt Oslo. Foto: Knut Bjørnebye


Det er en del som å kunnes for å ta steget fra inne til ute - men jeg lover deg: det er verdt det. Her er det du bør ha oversikt over før du turen ut til ditt nærmeste crag:



1.      Skaff deg en guidebok for ditt nærområde, og lær deg hvordan du bruker den. Det trengs litt trening for å forstå hvordan man skal lese ut av noen strektegninger hvor på veggen man er, men det kommer. Boka inneholder også verdifull informasjon som lengde, vanskelighetsgrad, om ruta di er boltet eller naturlig sikret, og ofte med noen tilleggskommentarer som kan være nyttige å ha med seg.

Klatrefører.jpg

 

2.      Skaff deg utstyret som trengs. Her er nøkkelord: langt nok tau (er det usikker på hvor lange rutene du skal på er, kan det godt være det står i guideboka du kjøpte etter å ha lest punkt 1). Husk endeknute! Kortslynger, du bør nok ha 10-12 av disse. Noen skrukarabinere, kanskje noen litt lenger slynger (her kan du velge mellom 60 cm, 120 cm, 180 cm eller 220 cm. 120 cm holder som regel). I tillegg må du selvsagt ha sko, sele og taubrems. En hjelm kan også være lurt. Mange steder kan steinkvaliteten være litt ymse.

 

3.      Finn ut hva slags topptaufester det er der du skal. Her er det noen ulike alternativer: Du kan møte på to limbolter, to bolter med ringer i, to bolter med kjetting mellom og en stor ring, eller to stålkarabinere. Det er mulig du må lære deg å tre gjennom ringene – dette må i så fall tas på største alvor. Ta et kurs, eller allier deg med noen mer erfarne. Hvis det er to stålkarabinere holder det å bare klippe disse, hvis du skal rense ruta. Skal det topptaues på det aktuelle ankeret bør du uansett slite på ditt eget utstyr – det vil si at du klipper dine egne karabinere i toppen og la tauet løpe gjennom disse, selv om det altså henger to faste karabinere der.

To bolter med ringer i: Vet du hva du skal gjøre om du møter på dette i toppen?

To bolter med ringer i: Vet du hva du skal gjøre om du møter på dette i toppen?

 

4.      Hvis du ikke vil lede må du lære deg å henge opp topptau på en forsvarlig måte. Dette kan innebære at du må rappellere fra et tre for eksempel og ned til ankeret ditt – og dette er en ganske komplisert prosess. Nok en gang: ta et kurs eller allier deg med noen eksperter.

 

5.      Glem gradene. Det er et helt annet game ute.

 

6.      Bruk beina. Hvis du ikke klarer å stå på beina vil du gå en tøff fremtid i møte som uteklatrer. Teknikken kommer etter hvert, bare øv deg på å stå på små fottak så ordner det seg.


Nasjonalfjellet: Iben på Normalveien på Stetind. Foto: Paula Voldner

Nasjonalfjellet: Iben på Normalveien på Stetind. Foto: Paula Voldner